Om digitalt grenseforsvar: Gi e-sjefen mulighet til å få folkets tillit før avgjørelsen tas

Etterretningstjenestens sjef Morten Haga Lunde varsler at hans tjeneste ikke vil kunne forsvare Norge effektivt mot angrep utenfra, uten å få tilgang til det omstridte digitale grenseforsvaret. Det var VG som fortalte dette.

Jeg har i mange år vært engasjert i dette med overvåking og har også en egen gruppe på Facebook kalt «Hvem skal overvåke overvåkerne?». Antagelig er det derfor jeg også har blitt bedt av folk som følger meg om å kommentere Haga Lundes utspill.

Det vil nok overraske en del som har fulgt meg at jeg ikke uten videre vil avvise det den militære etterretningssjefen sier til VG. Han har gode argumenter og er så vidt jeg har kunnet finne en av de beste og mest seriøse e-sjefer Norge noen gang har hatt.

Ikke bare er han general. Det var også Kjell Grandhagen, hans forgjenger. Noe som selvfølgelig er helt naturlig når vi snakker om militær etterretning. Men med Haga Lunde er det en ny generasjon som har kommet til toppen. En generasjon som i en «anti-globalisering/Trump-tid» må forholde seg til helt nye fiendebilder.  Verden er i så rask endring nå at lite kan sammenlignes med de «enkle bildene» frem til Obama ble president, og ikke minst Hillary Clinton ble utenriksminister.

To stykker som i etterkant av 911 og de grove feilgrepene i regi av George Bush jr. endret alt i global politikk. Clinton gjennom sin indirekte rolle i etableringen av terror-gruppen IS, Syria-krigen, ødeleggelsen av Libya og lynsjingen av Ghadaffi og sin «pay to play»-strategi for Clinton stiftelsen og Obama gjennom å gjøre alt dette mulig for henne. Noe man kan anta ble ekstra enkelt etter at han mottok Nobels Fredpris. Hvem har det nødvendige kritiske blikket på en fredsprisvinner?

Verden ble ikke lenger den samme etter at det meste ble kjent via Internet. Lite kan holdes skjult for dem som er åpne og har evne og vilje til å undersøke ting selv. Spesielt i en tid der også en stor del av maktens egne folk har vendt seg mot dem. Man kan lese mer om dette i mine artikler om Trump og det som egentlig skjer bak ham.

Morten Haga Lunde er omlag på samme alder som Trumps avsatte sikkerhetsrådgiver og general Michael Flynn, den tidligere lederen av amerikansk militær etterretning, DIA. En mann som mange påstår mistet DIA-jobben fordi han ikke ville støtte den såkalte dypstaten under president Obama. At han i praksis ble avsatt som sikkerhetsrådgiver og tiltalt under Trump finnes det gode indikasjoner på vi snart vil se forklaring på, og at den ikke nødvendigvis er helt som mediene vil ha det til.

Vi er i en enorm endringstid, en tid  verden aldri har sett maken til. Folk som har lest mine artikler om Trump vil ha en viss anelse om hva jeg tenker på. Vi er i en endring der militær etterretning aldri har vært viktigere, spesielt den som er i regi av folk som har rykket opp i gradene grunnet dyktighet, folk som ikke er politisk ansatt. Folk som tar sin militære ed på alvor og forsvarer sitt folk og sitt land.

Jeg kjenner ikke general Haga Lunde, men han fikk jobben i en tid der de virkelig store globale omveltningene for alvor hadde begynt. Trump var på vei. De såkalte «intel cowboys» var allerede  godt i gang med å stoppe alt fra global storkrig, i kjølvannet av krigen i Syria til et globalt banksystem designet til å rundstjele alt og alle. Nye folk var begynt å komme inn i stadig flere maktposisjoner verden over, mens stadig mer informasjon tilfløt verdens befolkning via Internett.

I sommer kom det til og med rykter om at både CIA og NSA ble delvis «blindet» da flere av deres overvåkingssatellitter og stormaskiner skal ha blitt satt ut av spill. Det var den svært kontroversielle kilden Qanon som kom med dette. En kilde jeg sjelden eller aldri bruker, men samtidig en kilde som beviselig har hatt rett flere ganger en dens kritikere vil innrømme. Poenget mitt med å nevne dette med satellittene her er at vi helt åpenbart lever i en tid er alt er i endring.

Når dette er sagt så har selvfølgelig Datatilsynets sjef Bjørn Erik Thon helt rett når han overfor VG påpeker at generell innsamling av data, som jo digitalt grenseforsvar i realiteten vil være, går på grunnlovsvernet løs. Dette er en ekstremt alvorlig inngripen i alt vi kjenner som privatliv.

Like fullt mener jeg vi bør høre hva Haga Lunde har å si. For han har åpenbart rett i at vi lever i en verden der intet kan sammenlignes med slik det en gang var. Nesten alt skjer digitalt, og dem som skal sikre oss mot terror og annen elendighet må ha verktøy for jobben.

Men først må Haga Lunde og hans folk på vegne av sine partnere i den såkalte «5 Øyne Alliansen» ta et oppgjør med fortiden. I praksis ta et oppgjør med det Snowden og Wikileaks har avslørt. Man kan like det eller ikke like at de gikk i mot sine egne og sikkert brøt loven også. Men vi vet hva f.eks. Nürnberg prosessene etter annen verdenskrig lærte oss. Ulovlige ordrer skal ikke følges. Tilliten til tjenestene må derfor gjenopprettes. Av en eller annen grunn forteller min magefølelse at Morten Haga Lunde kan være lederen som kan klare den jobben. Han er militær, og så langt jeg til nå ha sett ingen politisk valgt skrivebordsteoretiker.

Hva vi egentlig snakker om er å gjenopprette tilliten til de store samarbeidende e-tjenestene i  USA, Storbritannia, New Zealand, Australia og Canada. Norsk e-tjeneste vil alltid bli satt i samme bås som sine partnere. Vi snakker om å ta et oppgjør med det grove misbruket av makt som disse, med CIA i spissen historisk har stått bak. Vi snakker i tillegg til Snowden og Wikileaks om den stats/CIA styrte Gladio terroren i Syd-Europa på 70 og 80 tallet og om CIAs dype involvering i verdens narkotikahandel.

Alle bør forstå at Haga Lunde og hans folk vil ha begrensede muligheter til å ta dette oppgjøret om hans folk skal kunne forsette å fungere internasjonalt, men disse internasjonale tjenestene er også i voldsom endring. Vi er i en utrolig spennende og viktig historisk prosess nå, og det bør være mulig å få bygget nok tillit om man holder en så åpen bok som mulig overfor publikum. Deretter må man bygge et reellt maktbalansesystem rundt det digitale grenseforsvaret, som minimerer faren for misbruk i størst mulig grad. Rettsvesenet alene er ikke nok. Det må komme flere konkurrerende tjenester som kan passe på hverandre. Et reellt «checks & balance» system, uten mulighet for «vennetjenester» på tvers av systemene. I tillegg til at vi fortsatt har et effektivt EOS utvalg.

Kommer dette på plass kan dette bli bra, tenker jeg …

Kilde: E-sjefen: Frykter dataangrep mot stortingsvalget – VG

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.