Euro er den sosiale dumpingens «far»

I dag er det 20 år siden 11 EU-land innførte fellesvalutaen Euro. Kjekt å ha for næringsliv og reisende. Og et dypt inngrep i nasjonale, demokratiske strukturer.

Dette skriver Thomas Vermnes, journalist i ABC Nyheter i en kronikk til virkelig ettertanke. Spesielt i dag som Euroen fyller 20 år.

Store deler av kronikken til Vermnes viser hvordan Euro er en historisk alvorlig trussel for Europas arbeidsliv. Sosial dumping erstatter normal finanspolitikk hvor land som ellers ville har brukt rentenivå, valutakurs og annet for å sikre sine finanser. Med felles, overnasjonal valuta fjernes denne muligheten. Sosial dumping, for å tiltrekke seg verdens investorer dit kostnadene er lavest er i praksis det eneste man verktøyet der andre finansverktøy er fjernet.

Når vi tillegger EUs frie arbeidsmarked, bringes selvfølgelig dumpingen inn over alt. Vanskeligere enn det er det ikke. Men hvorfor det snakkes så lite om dette som en sentral del av problemet kan man kanskje lure på?

En overnasjonal valuta kan så langt jeg kans e påstås å være et av de groveste angrepene noensinne på et sunt arbeidsliv. Hvordan Stortingets flertall, med Arbeiderpartiet i denne saken i spissen i det hele tatt kan ønske at Norge skal bidra til en union der Euro er sentral er ikke til på forstå? Enda mindre forståelig er det at fagforeninger kan stille seg bak? Heldigvis er flere nå på gli.

Alle bør lese Vermnes sin kronikk som er linket under her, selv om han ikke har arbeidslivet som fokus, slik jeg har her. Kronikken er mer enn lesverdig!

Kilde: 20-åringen euro – «tysk bur» eller et gode for Europa? | ABC Nyheter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.