I dag utgis verdens første mynt i Rettferdig gull

Paris/Oslo, 14. mai 2018 – Som følge av et norsk initiativ fra 2015, og i anledning hundreårsmarkeringen for avslutningen av første verdenskrig, gir det statlige franske myntverket i dag ut verdens første mynt i Rettferdig gull.

Gjennom utgivelsen konkretiseres initiativet som det norske selskapet Samlerhuset tok for tre år siden sammen med organisasjonen Alliance for Responsible Mining (ARM). Prosjektet Fairmined Gold, eller på norsk Rettferdig Gull, setter søkelyset på gullgruvenes arbeidsforhold og miljøbelastning, og søker å transformere småskalagruvedrift til sosialt og miljømessig ansvarlige virksomheter ved å hjelpe gruvene å oppnå Fairmined-sertifisering. Gullutvinning er en svært viktig inntektskilde for mange fattige samfunn i Latin-Amerika, Afrika og Sydøst- Asia. 10-15 % av gullet som utvinnes i verden i dag kommer fra småskalagruver hvor det jobber mer enn ti millioner mennesker eller rundt 90 % av alle verdens gruvearbeidere. I disse gruvene ligger det store utfordringer med hensyn til arbeidsforhold og miljøbelastning.

– Ord har blitt til handling
Samlerhuset er en av Europas største formidlere av historiske samlerobjekter, og eier blant annet Det Norske Myntverket på Kongsberg. Selskapets grunnlegger og en av drivkreftene bak Rettferdig Gull, Ole Bjørn Fausa, beskriver det som en stor dag. Både for den globale gullhandelen, men i særdeleshet for menneskene som jobber i gruvene:

– Dagens utgivelse manifesterer at ord har blitt til handling, og sender et kraftig signal verden over som vi tror vil endre måten småskalagruvene drives. Stadig flere aktører vil benytte seg av sertifisert gull, noe som gradvis vil forbedre arbeidsforholdene for de som jobber der, så vel som at miljøbelastningen fra gruvene begrenses, sier administrerende direktør i Samlerhuset og eier av Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa.

Fausa og hans samarbeidspartnere i ARM møtte i desember 2016 daværende fredsprisvinner og Colombias president Juan Manuel Santos på Nobels Fredssenter i Oslo, hvor sistnevnte beskrev kombinasjonen av Rettferdig Gull-initiativet og fredsprismedaljen som en dobbelt seier for Colombia. Til stede var også representanter for gruvearbeiderne i landet.

Uholdbare forhold

Småskalautvinningen skjer ofte for hånd, under vanskelige forhold. Jobben utføres av gruvearbeidere som graver, hakker og vasker frem gull i en prosess som også involverer bruk av kvikksølv, hvilket er svært farlig for både dem selv og omgivelsene. Virksomheten mangler ofte tillatelse fra myndighetene, noe som gjør levebrødet til millioner av mennesker ytterst problematiske.

– Småskalagruvene står altså for 10-15 % av den totale nyproduksjonen av gull i verden, men sysselsetter hele 90 % av verdens gruvearbeidere. Flere titalls millioner mennesker berøres av dette, direkte og indirekte. Derfor mener vi det nå er avgjørende at de aktører som benytter seg av gull i sine produkter er klar over utfordringene som eksisterer, og er villige til å handle for å forbedre situasjonen, sier Fausa, og fortsetter:

– Myntindustrien forbruker årlig rundt 6 % av den totale etterspørselen. På bakgrunn av dette er det viktig å få sertifisert de små gruvene, og ikke minst gjøre det attraktivt for gruveeierne å bli Fairmined-sertifisert. Med sertifiseringen kommer også andre fordeler for de små gruvene.

Fotocredit: Samlerhuset

Om Samlerhuset
Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Selskapet er en av Europas største aktører innen samlerobjekter og formidling av historie, eier Det Norske Myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 15 land med rundt 500 ansatte, og omsatte for NOK 1,2 mrd. i 2016. Samlerhuset formidler i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og statlige myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Samlerhuset er utgiver av fagmagasinet Mynt & Historie Selskapet er 100 % norskeid. Samlerhusets formål er å skape samlerglede og formidle historie. For mer informasjon, se www.samlerhuset.no.


Om Alliance for Responsible Mining (ARM)
The Alliance for Responsible Mining (ARM) er en global organisasjon som ble grunnlagt i 2004. ARM jobber for bærekraftig utvikling av små foretak innen gruvedrift, med et verdensomspennende nettverk av eksperter og samarbeidspartnere. Organisasjonen har grunnverdier rotfestet i sosial rettferdighet og miljømessig ansvar, og legger det til grunn for hele virksomheten. ARM har utviklet «Fairmined», en standard for gull og andre edle metaller, og eier Fairmined-stempelet, et registrert varemerke som garanterer for at produktet har levd opp til våre krav. For mer informasjon, se http://www.responsiblemines.org og http://www.fairmined.org.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.