Overvåkingskapitalisme: Slik gjøres vi til pengemaktens pengetre

Professor ved Harvard Business School professor, Shoshana Zuboff har skrevet boken «The Age of Surveillance Capitalism». Her viser hun i praksis hvordan det hun kaller overvåkingskapitalisme holder på å bli det rene pengetreet for dem som overvåker oss. Mens vi betaler.

Våre personlige brukerdata er det nye gullet som blir stjålet, handlet, kjøpt og solgt. Alt vi gjør online – og i økende grad offline – blir spilt inn og solgt til høystbydende. Våre liv er til salgs, til høyest bydende, og vi betaler (via bankgebyr og for all verdens teknologviske duppeditter) for at andre skal kunne tjene grovt på våre, ikke deres liv.

Vi får høre at vi må være med på utviklingen. Uten teknologi og digitalisering vil Norge tape kampen. I første linje for dette står landets statsminister når dette skrives, Erna Solberg. Den samme statsministeren som i 2017 ville fjerne muligheten til å bruke kontanter. Kontanter, det siste analoge vernet mot et samfunn der vi i praksis er totalovervåket fra vugge til grav.

Ikke nødvendigvis overvåket fordi vi har noe å skjule, men fordi noen kan tjene en formue på å få full innsikt i livene våre. Innsikt de fordi vi har latt oss bli så avhengige av alt som kan digitaliseres. Så avhengige at vi betaler for å bli overvåket. Enten direkte, eller via våre folkevalgte politikeres vedtak. Kan man klare seg i praksis i dag uten PC og mobiltelefon? Hvem betaler for disse? Hva er denne kostnaden annet enn skjult beskatning? For hva?

Hvor lenge skal de få lov til å bruke de ekstreme datamengdene de samler inn om våre liv som sitt pengetre, mens vi gladelig betaler for å å få være en av dette markedets viktigste inntektskilder?

Kilde: Surveillance Capitalism – Forbidden Knowledge TV

Photo by langalex

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.