Vil lage film om serie-entreprenøren og landsfaderen Hans Nielsen Hauge

Vi har all mulig respekt for Einar Gerhardsen, men det er grunn til å påstå at en mann født 100 år tidligere er den virkelige norske «landsfaderen». Mannen het Hans Nielsen Hauge: En industri´, menighets- og nasjonalstatsbygger det nå planlegges en film om, delvis folkefinansiert.  

Mannen bak filmplanene er Øyvind Olav Sydow Kleiveland. Kristelig Pressekontor forteller at 48-åringen, som både er hovedprodusent og medregissør, har satt seg et ambisiøst mål: Å lage en profesjonell kinofilm om Hans Nielsen Hauge til 200-årsjubileet i 2024. En facebook-gruppe er etablert for folk som vil holdes oppdatert, og denne kan man oppsøke på www.hans2024.no.

Kristelig Pressekontor viser til at Kleiveland på ekte haugiansk vis ønsker å samle inn flere millioner til filmproduksjonen ved hjelp av folkefinansiering, også kalt crowdfunding.

– Hauge var jo en serie-entreprenør. Totalt skal han og hans venner ha startet 130 bedrifter og hundrevis av vennegrupper, gjennom de 8 årene han fikk holde på, sier Kleiveland i en kommentar til State of Globe. Han viser videre til at Hauge startet sine virksomheter gjennom å aktivere grasrota og mobilisere venner og kjente til å investere i prosjektene.

– Hauge gikk selv inn med penger i prosjektene, men fikk også andre til å være investere og lede bedriftene. Så han et behov som kunne pares med en mulighet, aktiverte han sitt store vennenettverk og fikk reist penger til å drifte det, fortsetter Kleiveland.

Kleiveland vil også søke om støtte fra Norsk Filminstitutt og andre regionale sentra.

Balansert
Øyvind Kleiveland, som er tidligere forkynner og forfatter, ønsker ikke å lage en ny film om Hauge på samme lest som den forrige filmen som kom i 1961. Han ønsker å lage en balansert framstilling av en sammensatt mann og verken nedtone eller overdrive den kristne siden ved Hans Nielsen Hauge. Det er også viktig for Kleiveland å vise de indre kampene Hauge slet med, ikke bare alt han fikk til.

– Hauge var veldig sammensatt. Hans åndsopplevelse på gården hjemme i datidens Østfold (dagens Viken, red.anm.) gjorde at han ble satt fri fra all mindreverdighetskomplekser. Han kom seg ut i det som var hans hensikt med livet, men samtidig hadde han tvil og fikk jo masse motstand. Dette vil vi vise effekten av, samt fremstille den kjempevakre naturen Norge har å by på, sier Kleiveland til State of Globe.

Den kulturelle arven etter mannen som gjennom åtte år gikk 15.000 km, med andre ord landet på kryss og tvers til fots og ga den norske leilending og bondestanden en egen norsk identitet er rett og slett for god til at filmen skal begrenses av hva man tror på. Norge hadde neppe vært Norge uten denne mannens utrolig innsats gjennom åtte år, inntil han ble for farlig for prestestanden og de fikk kastet ham i fengsel.

Jubileumsfilm
I 2024 vil det være 200 år siden Hans Nielsen Hauge døde. Da ønsker den nåværende kortfilmskaperen Kleiveland å ha klar en storslått film om Hauge med et budsjett på noen titalls millioner.

Sammen med en liten gruppe medarbeidere og i samarbeid med en manuskonsulent har han klart et manus og har allerede fått i havn en avtale om distribusjon til alle landets kinoer. Noen av de mest kjente skuespillerne i Norge har allerede gitt beskjed om at de vil være med på produksjonen.

Selv om Kleiveland er uten erfaring fra spillefilmproduksjon har han laget flere kortfilmer. Planen har hele tiden uansett vært å knytte til seg erfarne filmfolk.

– De folkene vi tenker å samle rundt oss, har mye mer erfaring med filmproduksjon enn meg. Blant annet ønsker vi en medregissør som har erfaring med spillefilm, og profesjonelle folk på lyd, kamera og lignende. Dette er grunnen til at det koster penger, sier han.

Kvalitetsbevisst
– Gode norske filmer har i dag har som regel et budsjett på minst 25 millioner kroner. Vi har lyst å lage en så bra og profesjonell film som mulig. Hvis vi kan få inn over ti millioner gjennom donasjoner og investorer, står vi friere til å lage en film som kan bli en suksess, sier Kleiveland.

Kleiveland håper at mange vil bli med på dette nasjonale tiltaket for å sikre en så god film som overhodet mulig om denne mannen, som virkelig skapte en ny norsk identitet etter vikingtid og mange hundre års kulturelt mørke mens vi ble styrt fra København. De første interessentene har allerede meldt seg.

Kleiveland er opptatt av at Hauges historie ikke er noe som kun bør engasjere kristne.

– Dette er ikke et misjonsprosjekt og heller ikke en dokumentar om Hauge, men en allmenn kinofilm som er ment for bredden av den norske befolkningen, sier han.

Han ønsker å lage en balansert framstilling av en sammensatt mann og hverken nedtone eller overdrive det religiøse aspektet ved Hauges historie.

– Her er det lett å gå i både den ene og den andre grøfta. Det er viktig for meg å vise et balansert og sannferdig bilde av Hauge, men samtidig vise de indre kampene han slet med, ikke bare alt han fikk til.

– Samtidig ønsker vi å bevare noe av det vi må lage i forbindelse med filmen. Vi ser på mulighetene for å kopiere Rikssalen på Eidsvoll og Hauges fengsel og celle, og det hadde vært interessant å bevare disse for ettertiden, sier Kleiveland.

Photo by The British Library

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.