Crypto planlegges å erstatte monetisert gjeld som vår valuta

Deutsche Banks «Imagine 2030» rapport fremhever sentraliserte såkalte crypto tokens som driver for å fjerne såkalte fiat penger. Krypto vil i følge rapporten etter hvert erstatte fiat, men hvor snart og hvor? Og ikke minst, er rapporten bare bankenes våte drøm?

Hva er egentlig cryptovaluta, med Bitcoin i spissen? Da tenker jeg ikke på hva de rent teknisk er, men hva som gjør at de kan kalles uavhengig valuta?

Jeg bruker med vilje «uavhengig valuta», eller «tillitbasert/sentralbankstøttet pengeenhet» her, da realverdipenger egentlig er noe annet. Valutaer/sentralbankstøttede pengesedler og bankkontopenger er det som vi i stor grad i det daglige kaller penger.

Meget forenklet er valuta et lands myntenhet, og er det vi det daglige kaller penger. Valutaen er i praksis et tillitsbasert verdiformidlingsverktøy, og i form av papirbaserte kontanter et gjeldsbrev som kun formidler en verdi. Kun mynter har blant dagens penger en reell egenverdi, gjennom metallverdien.

Valuta har med andre ord ingen egen verdi i seg selv. Kun tillit ligger bak valutaer, slik de er definert her.

Realverdipenger derimot har en egen verdi. Det klassiske eksempelet er sølv og gull.

Bare se hvordan disse to metallene. som skapes av naturen selv, har en egen råvareverdi. En verdi basert på at de er to av naturens egne grunnstoffer, og derfor både har spesielle fysiske egenskaper og begrenset mengde.

Også andre mynter enn de sølv og gullbaserte har reell egenverdi. Både valutamynter og realverdimynter har metallverdi. Den vesentlige forskjellen er pris og fysiske egenskaper.

Spesielt gull har helt unike egenskaper, som ingen grunnstoffer eller annet kan konkurrere med. Gull preges ikke av tidens tann og vil alltid ha samme vekt uansett hva du gjør med det. Gull forsvinner aldri.

Realverdibaserte penger er dermed et fysisk uttrykk for en reell verdi, mens valuta kun er et uttrykk for tillit til at du vil få noe av reell verdi ved å bruke dem som byttemiddel.

Hva vil bli bedre enn dagens fullstendig ødelagte gjelds- og tillitsbaserte penger om de erstattes av cryptovalutaer?

Dette er spørsmålet som må stilles etter å ha lest Deutsche Banks «Imagine 2030» rapport. Hvilke av dagens problemer vil løses ved innføring av en rent digital valuta, som jo cryptovaluta er?

Et åpenbart problem som vil kunne løses er «ukontrollert» pengetrykking, slik som vi nå blant annet ser i USA.

Vi snakker om pengetrykking for å pumpe opp aksjemarkedet og dermed holde det ødelagte økonomiske systemet gående vesentlig lenger enn den svært dramatiske globale gjeldkrisen skulle tilsi. Selv om økonomisk teori sier at hyperinflasjon vil komme om man trykker mer penger enn man har økonomisk dekning for har vi så langt unngått dette. Pengene har blitt pumpet inn for å holde banker likvide og til aksjeinvesteringer. Noe som i sin tur helt åpenbart har skapt kjemoebonuser i bankene og en global «aksjeballong». Økt forbruk har derfor i farlig stor grad blitt gjeldsbasert, og problemene har blitt enda større en noen gang. For å si det svært enkelt, når finansboblen smeller vil den smelle høyere enn noen gang.

Med et cryptobasert pengesystem vil ikke dette være mulig, gitt man ikke slipper antall cryptobaserte pengeenheter fullstendig løs. For en av de viktigste verdiskapende egenskapene ved crypto er at pengemengden ikke er ubegrenset.

Men det kan igjen bidra til at valutakursen blir så høy at cryptoenheten vil gjøre mye av bruken helt umulig, spesielt for eksportindustrien. Det mest åpenbare eksempelet på dette er Bitcoin.

Når dette er sagt er crypto, på linje med andre tillitbaserte/sentralbankstøttede pengeenheter uten realverdi, og er dermed helt avhengig av forbrukere/næringslivets/markedets tillit. Om det er noe vi bør ha lært av de siste årenes sterkt voksende mistillit til bankvesen og politikk så er det at tillit er noe det stadig blir mindre av. Tillit er noe man gjør seg fortjent til, ikke noe man automatisk lenger får. Bankene, finansmarkedene og deres politiske venner har ødelagt tilliten som holder dem oppe. Ette synes helt åpenbart pr. nå. At det er kun frykt som holder markedene i gang. Hvem tør å hoppe av først?

Hvordan skal crypto få den tilliten som fiatsystemet for lengst har mistet?

Får man tillit av spekulative valutakurser som går rett himmels, for deretter å falle til bunns som som en stein?

Får man tillit av å kun være digital, i en verden fylt med hackere?

Tror man for alvor at en cryptobasert pengenhet som i hvert fall papiret skal være utenfor myndighetenes kontroll vil bli akseptert som løsning på fiat-systemets problemer?

Om myndighetene derfor lager sin egen cryptoløsning hva skjer da med «uavhengigheten», cryptopengers kanskje største «salgsargument»? Ved siden angivelig anonymitet.

Men hvor anonym er nå eksempelvis Bitcoin? Etter alt som har skjedd med denne siden lanseringen for mer enn 10 år siden.

Hvor reellt anonymt, i betydingen ikke sporbart er noe som kun er digitalt?

Dette er bare fem av mange mulige spørsmål rundt crypto uten realverdibacking, som pengeenhet?

Hva tror du om crypto? Kan crypto redde oss fra en total finanskrise?

Kilde: Crypto Will Eventually Replace Fiat, but How Soon and Where? | Bitcoin Insider

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.