Økt gjeld av digital betaling

Norge satte nylig en verdensrekord vi ikke skal være stolte av. Nemlig 240 % av disponibel inntekt i gjeld. Kan det hende at den stadige digitaliseringen fører til uansvarlig pengebruk fordi vi ikke lenger ser de fysiske kontantene? Det svir ikke like mye å måtte dra kortet som å måtte gi fra seg fysiske kontanter. Man bruker også underbevist mer penger med bankkort fordi man ikke ser saldoen på kontoen til enhver tid?

Jeg er født i 1988. Siden den gangen har vi hatt en rivende teknologisk utvikling og betalingsløsninger har i stor grad gått fra kontanter og til elektroniske betalingsløsninger. En skulle tro at dette var ønsket utvikling, men digitalisering av betalingsløsninger har sin pris.

Kredittløsninger møter deg både i nettbutikker og i fysiske butikker. Ofte står det ett finansieringsforetak og inkassoselskap bak disse løsningene. Årsaken til dette er at butikkene selger sine fordringer til finansieringsforetak som igjen krever disse inn via inkassoselskap. Ofte har inkassoselskapet også ett eget finansieringsforetak som kjøper opp krav. Dette fører til at man blir fristet til å bruke mye mer penger enn man har og kanskje ta opp kreditt for å handle elektronikk man egentlig ikke har råd til.

Baksiden av denne medaljen er nok en verdensrekord i forhold til folketall. 10 millioner inkassosaker og 500 000 saker til namsmyndighetene og forliksrådet.

Bankene ønsker også kontantene vekk av en grunn som få mennesker helt forstår. Nemlig fractional reserve banking systemet. Enkelt forklart betyr dette at banken kan låne videre la oss si opptil 90 % av innskuddet ditt, mens saldoen din fortsatt viser innskuddet. Problemet oppstår når alle kundene vil ha pengene sine ut samtidig. Bankene har kapitalkrav på mellom 5-10 % av innskuddene, hvis alle kundene vil ha pengene sine ut, er banken insolvent da den ikke vil klare dette kravet. Etter min mening er dette hovedgrunnen til at bankene vil ha kontantene vekk.

Bruk av kort og elektroniske betalingsløsninger har også ett stort personvernproblem. Banken din kan nemlig se hvor du handler til enhver tid. Vil du at banken din har innsikt i ditt handlemønster? Dataene kan videreselges og det finnes en skog av muligheter til kommersielt bruk av slike data. Er dette ønsket utvikling i samfunnet?

Problemene etter finanskrisen ble aldri løst, det man gjorde i stedet var å forsøke å erstatte ett ødelagt system med enda mer kreditt. Denne kreditten ble igjen absorbert av finansverden og resultatet er nå enda mer kreditt og at hele pengesystemet står på kollapsens rand. Derfor behøver vi fysiske kontanter hvis verdi er støttet opp av gull eller sølvreserver. Altså ett pengesystem med ekte verdi og ikke ett system basert på evig opptak av kreditt.

For Norges del er de siste 20 årenes gjeldsopptak blant husholdninger veldig bekymringsverdig. Jeg tror den økte gjelden og den stadig økende antall inkassosaker har en sammenheng med bruk av kort og digitale betalingsløsninger. Norge er så rikt land sies det, er vi egentlig det? Oljefondets verdi er allerede lovet bort i fremtidige pensjonsforpliktelser og dette fondet består ellers av 70 % aksjer. Dette samme fondet har absorbert en god del av midlene som Federal Reserve trykket opp i 2008. Så hvor rike er vi egentlig?

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.