Innrømmet: Amerikansk presse har blitt sensurert i svært mange år. Hva med norsk presse?

Da har en viktig del av sannheten om falske nyheter kommet på bordet i USA, og den er i stor grad at de store mediene ofte spør makten om hva de får skrive, og derfor blir sensurert. Sensuren er ikke formell, men kanskje den nettopp derfor er mer effektiv? Hva blir uansett resultatet av dette, om ikke falske nyheter?

Vi kommer ikke bort fra at det er en del sant i dette med falske nyheter på blogger og annet på nettet. Alt finnes på Internett, og blogger er på mange vis en avansert utgave av kommentarfeltene, som også finnes på nett. En del er enormt innsiktsfulle, kunnskapsbaserte og gode, mange andre kunne vi sikkert klart oss uten. Men i et demokratisk land med talefrihet må og skal vi ha plass til alt. Unntaket er selvfølgelig bevisst lureri, trusler og annet mot enkeltmennesker utålelig. Folk skal kunne følge seg like trygge på nettet som i det virkelige liv.

Nå er det ikke enkeltmenneskers trygghet på nett, men sensur og derfor også pr. definisjon falske nyheter som her omtales. Etablerte medier ser ut til å kunne være noen av de verste.

Det som innrømmes i New York Times, og som vi også vet fra eksempelvis Operation Mockingbird og verdenskjente journalister som James Risen er at amerikanske aviser og andre nyhetsmedia nesten rutinemessig har sendt inn saker som kan ha noe kontrovers knyttet det det svært runde begrepet «nasjonal sikkerhet». Tradisjonelle media har vært og er i USA mer et kontrollorgan for å bevare samfunsnarrativet enn det er en egen statsmakt.

Spesielt interessant var kanskje hva som hendte med den nå avdødetyske redaktøren og journalisten Udo Ulfkotte, Han skrev bok om hvordan han og andre i tysk presse ble brukt av CIA til å plante saker i tyske medier. Virkelighetens falske nyheter bør man vel kunne kalle det.

Ulfkotte av 56 år og døde kort tid etter at boken ble lansert. Det ble selvfølgelig spekulert i hvorfor. Uansett så kom etter hvert også på engelsk, men forsvant fra markedet, over alt. I dag kan man få kjøpt den, men så langt jeg har funnet kun brukt, for nesten 1000 dollar hos Amazon.com.

Hvordan er forholdene i Norge? Plasseres det sakene i mediene her også? Hva kan mediene skrive uten å spørre myndighetene om lov? Jeg vet ikke, men det bør i en tid der falske nyheter beskyldningene står i kø helt klart være viktig med en virkelighetsorientering, noe jeg svært kort forsøker å bidra med her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.