Næringsministeren synes å ville at vi skal teknologikonkurrere med Kina, på Kinas premisser

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ser en urovekkende utvikling når han sammenligner teknologistudenter i Norge med Asia. Dette melder E24 i en interessant artikkel om Røe Isaksen, og dermed må vi anta også hans parti Høyres syn på den globale utviklingen.

Torbjørn Røe Isaksen har lenge jeg har sett ham i norsk politikk vært en mann som tenker mye. Han er ikke rent lite av en ideolog i miljøet rundt tankesmien Civita.

Derfor må jeg innrømme at Røe Isaksens kritikkløse innsalg av Asia, med Kina i spissen  fremstår for meg som ganske skremmende i sin enøydhet.  Spesielt i forhold det han tydeligvis mener er Asias enorme vekstpotensial, basert på deres ekstreme fokus på teknologi. Han mer enn antyder at Asia teknologisk vil løpe fra oss. Jeg fokuserer Kina.

Jeg mener ikke at Røe Isaksen isolert sett tar feil når det gjelder Asia og teknologi. Men jeg mener bestemt at han i E24s artikkel overser tre, meget viktige ting.

  1. Asiatisk kultur er dramatisk annerledes enn vår, spesielt med tanke på menneskeverd. Spesielt Kina har jo nylig vist dette gjennom sin implementring av det «1984» inspirerte poengsystemet som fratar en hver kineser alle muligheter til indviduell frihet og reelle egne valg. Er dette noe vi ønsker å bli en del av? Hvilket vi pr. definisjon vil bli om vi skal konkurrere på spesielt Kinas premisser. Et land der menneskeverdet har begrenset verdi og nasjonen og penger har all verdi.
    Jeg ser forøvrig ikke ett sted i artikkelen at Røe Isaksen fremsnakker Norges muligheter, basert på norsk kultur og våre premisser.
  2. Kinas økonomiske situasjon. Overinvesteringer og vanvittig gjeld. Hvor lenge kan Kina økonomisk overleve den gjeldsboble de befinner seg i?
  3. Kina er i alvorlig handelskrig med vår viktigst allierte, USA. Bør vi velge velge Kinas side i denne handelskrigen? Er det OK å skrote 200 års tette bånd til USA? Til fordel for et land med en kultur så fremmed at den strider mot det meste av våre menneskelige verdier.

Er jeg for kynisk om jeg spør hva som egentlig skjedde da Erna Solberg fikk tint isfronten mellom Oslo og Beijing etter Fredprisen til Liu Xiabo? Kritikkløsheten overfor Kina jeg i etterkant av dette opplever fra regjeringen gir dessverre tanker som ikke gleder meg.

Når det er sagt skal vi selvfølgelig handle med Kina som med alle andre nasjoner, men etter mitt syn ikke for en hver pris.

Kilde: Frykter asiatisk teknologi-kappløp: – På tide å rope varsku – Teknologi – Digital – E24

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.