Trump ønsker i praksis å nedlegge NATO

President Trump fortalte gjentatte ganger sine medarbeidere at han ønsker å trekke USA ut fra nå 70 år gamle NATO. Dette meldte New York Times for en tid tilbake.

Nå er dette neppe en veldig stor nyhet for dem som virkelig har fulgt med siden Trump ble president den 20 januar 2017. Men så tydelig som det nylig kom opp, både i New York Times og Vanity Fair kan jeg ikke huske å ha sett det. Men bør vi overraskes?

Om det er noe som har vært helt åpenbart siden Donald Trump flyttet inn i Det Hvite Hus så er det at han vil stoppe hele den liberale verdensorden. Den verdensorden som også har medført mimum 20 millioner døde mennesker bare i kjølvannet av vestlig krigføring etter 1945. Totaltallet kan faktisk være ubehagelig nær 2. Verdenskrigs nær 60 millioner døde om alt i Afrika og Asia også tas med. I hvor stor del har vestmakter vært involvert i f.eks. Kina, og dermed det enorme antall døde under Mao?

Dette blodige marerittet er det nesten 100 % stille om her i vår del av verden. Her snakker vi om fred i Europa. EU får fredsprisen. Vi snakker om den liberale verdensorden, også i praksis kjent som globalisering som om verden aldri har vært et bedre sted.

Kanskje vi burde spørre folk i Libya, Syria, det tidligere Jugoslavia, Kongo og Yemen, bare for å nevne noen om de er enige om hvor god den globaliserte verden er?

NATO har akkurat avsluttet sin sikkerhetskonferanse i München, der mange statsledere i stor grad ikke kom. Hver og en av oss kan jo tolke det som vi vil. Men det som var temmelig åpenbart var at de som var  til stede var meget urolige for situasjonen. Spesielt vanskelig syntes det som om Angela Merkel synes det var. I hvert fall om vi skal ta medieoppslagene alvorlig. I praksis sier vel for øvrig Merkel i den linkede artikkelen at NATO mest av alt er et verktøy for å nå politiske mål? Er det dette vi Stoltenberg og norske politikere også fremstiller NATO som? Som markedsavdelingen til vår liberale verdensorden, men også tvangsapparatet?

Noe som i så fall blir ekstra interessant om man leser denne rapporten, fra Harvard Kennedy Schools Belfer Center for Science and International Affairs. Kan man tolke den annerledes enn at alliansen synes fullstendig å ha forlatt «sin første kjærlighet», det reelle nord-atlantiske forsvarssamarbeidet som ble etablert i 1949. Nå fremstår NATO i manges øyne som en fragmentert enhet for stadig mer udemokratisk push av liberale verdier verden over? Rapporten kan ikke være bare hyggelig lesning for Stoltenberg og hans team. Men samtidig er det kanskje dette NATO behøver for å finne tilbake til seg selv. Et reellt forsvarssamarbeid mellom suverene og sterke nasjoner? Ikke en krigsmaskin for å nå elitens politiske mål?

Etter å ha fulgt Trumps presidentambisjoner siden 2015 er dette hva jeg mistenker er hans mål.

Kilde: Trump Privately Discussed Destroying NATO Alliance | Vanity Fair

En kommentar om “Trump ønsker i praksis å nedlegge NATO”

  1. For og si det litt sleivete, har det egentlig vert noe «samarbeide» amerikanske skattebetalere har stått for 80-85% av budsjettet hvert eneste år siden Nato ble etablert.
    Dette vet selvsagt Trump og Merkel går stille i dørene med grunnen til det mange kaller det tyske «under» etter krigen, nemlig at det er ikke vanskelig og opperere med en helt annen innenriks og sosialpolitikk, noe som de fleste europeere er blitt behørig gjort oppmerksom på av en viss Michael More gjennom hans idiotiske filmer, men allt dette beror på at andre tar den drygeste regningen nemmelig forsvaret.
    Igrunnen er amerikanerenes utrolige tålmodighet med europeisk aroganse allerede lenge før sisste krig, ganske patetisk. Idag sitter vi igjen med et europeisk militærvesen i panikk…som ikke har gjort hjemmeleksen sin og tilladt Russerne og gå oss langt forbi i en freidig forestilling om at uncel Sam fortsatt forsvarer oss gratis.
    Når foholdet mellom USA og Europa nå ser ut til og kjøle av pga nevnte forhold, er det ikke snakk om 2% av NPT men kansje 5-6, da først vil vi se hva vi i realiteten kan takke USA for.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.