Han vant! Uten penger! Uten våpen! Han vant!

Jesus av Nasaret, uten penger og våpen, erobret flere millioner enn Alexander, Caesar, Mahomet og Napoleon; uten vitenskap og opplæring, kaste han mer lys på ting som er menneskelig og guddommelig enn alle filosofer og skoler kombinert; uten skolert veltalenhet talte han visdomsord som aldri ble talt hverken før eller siden, og produserte effekter som ligger utenfor rekkevidden til noen orator eller dikter; uten å skrive en enkelt linje har han satt flere penner i bevegelse, og skapt temaer for flere prekener, orasjoner, diskusjoner, lærde bøker, kunstverk og søte lovprisningssanger enn hele hæren av store menn, både fra gammel og moderne tid. Født i en krybbe og korsfestet som en forbryter, styrer han nå skjebnen til den siviliserte verden, og regjerer et åndelig imperium som omfatter en tredjedel av verdens befolkning. Det var aldri i denne verden et liv så upretensivt, beskjedent og lavt i sin utadvendte form og tilstand, og likevel produsert slike ekstraordinære effekter på alle aldre, nasjoner og klasser av menn. Historienes annaler gir ikke noe annet eksempel på en slik fullstendig og forbløffende suksess til tross for fraværet av de materielle, sosiale, litterære og kunstneriske krefter og påvirkninger som er uunnværlige for suksess for en enkelt mann.

Kirkehistoriker Philip Schaff (1819-1893)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.