Høye priser på gass og kull driver strømprisen i taket i vannkraftens Norge. Hvorfor det?

På ett år er kraftprisen doblet, og norske forbrukere må regne med å måtte punge ut flere tusen kroner ekstra. Dette melder NRK.

Norges kraftproduksjon består for det meste av vannkraft.

Likevel virker de høye kull- og gasspriser i Europa inn på våre strømpriser. Det forklarer administrerende direktør Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband Handel overfor NRK slik:

– Det er veldig dyrt å slippe ut CO₂, og det er veldig dyrt å kjøpe kull. Norge utveksler kraft med land som baserer forbruket på nettopp kull, og dermed blir prisene mellom Norden og Europa likere. Når vi i tillegg har lite vann i magasinene og et økt strømforbruk om vinteren, blir prisen høy.

Om det fortsatt er noen som lurer på hvorfor debatten om ACER og utbygging av norske kraftlinjer til Europa har vært så hard som den har vært så finnes kanskje en vesentlig del av svaret her?

Men hva sier den norske industrien, som skal skape arbeidsplasser om at deres salgsargument om ren energi nå har blitt gitt til f.eks. tysk industri? Mens gode kraftpriser, som er en sentral grunn til at produksjon i høykostlandet Norge er mulig, har blitt ofret av Stortingets flertall?

Kilde: Kraftanalytiker: – Prissituasjonen er ekstrem akkurat nå – NRK Nordland – Lokale nyheter, TV og radio

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.