Forslag i Kongressen om å trekke USA fra FN

Om den amerikanske kongressmannen Mike Rogers (R) får det som han vil kommer USA til å trekke seg fra FN.

Nå er ikke dette ved første øyekast spesielt sannsynlig. Mer sannsynlig ble det ikke da Demokratene ved valget før jul vant Representantenes Hus, der Rogers også sitter.

Men det er all grunn til like fullt å ta forslaget ytterst alvorlig. Spesielt siden det ikke er første gang Rogers har kommet med det. Det er også historisk en del uro i USA grunnet FN.

For det første bør det tas alvorlig fordi Kongressen tvinges til å behandle et forslag om å trekke USA ut av FN.

At noe må behandles politisk kan igangsette prosesser som begynner å leve sitt eget liv.

For det andre må det tas alvorlig fordi Donald Trump via Rogers allerede tre dager etter Trump var blitt president kom med dette første gang. Da var det nok alt for tidlig med et slikt forslag. Men nå er saken en annen. Trump har politisk overlevd og faktisk også lykkes med dramatiske ting som f.eks. å trekke USA ut av Paris avtalen.

Blir FN, NATO eller f.eks. Verdensbankens hans neste oppgjør? Dette er umulig å vite, men basert på signalene er det ikke utenkelig at FN er det neste som «får hodet på blokken».

For det tredje har Trump vist en enorm vilje og evne til å kutte amerikanske kostnder han mener er bortkastede penger. USA står offisielt for ca. 20% av FNs budsjett. Uoffisielt er tallet etter sigende svært mye høyere. Blant annet grunnet egne budsjetter for flere FN organisasjoner og slike ting.

Hvor lenge vil Donald Trump akseptere det?

Kilde: Congressman Introduces Bill to Get the U.S. Out of the UN

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.