Magasinene tappes, strømprisene i taket, mens Norge økte krafteksporten med 25 prosent siste uke

Også forrige uke fortsatte norske kraftselskaper sin nettoeksport av strøm ut av landet, viser ferske tall fra NVE. Dette melder ABC Nyheter.

Hvem påstår fortsatt at det bare en overdrivelse og kanskje til og med en «konspirasjonsteori» at de politisk påtvungne strømkablene til Europa stjeler norsk industris prisfordeler og kanskje også mulighet til ren energi? Jeg merker at jeg blir opprørt av å lese hva ABC Nyheter kan fortelle.

Vi hadde det etter min oppfatning skandaløse ACER vedtaket og i den anledning også debatt om strømeksport og kabler til Europa. Olje- og energiministeren harselerte med oss, nordmen som etter hans syn tydeligvis ikke forsto noe. Landet med godt overskudd av ren kraft skulle få kraft tilbake ved behov og prisene skulle bare øke for å oppgradert det norske kraftnettet. Så vidt meg bekjent betyr det økte nettleiepriser, ikke strømpriser.

Men selv om vi har den tørreste sommeren siden 1947 går kraftproduksjonen for fullt og vannreservoarene tømmes i rekordtempo. Europa vil ha strøm fra Norge. Mens prisene øker ut i stratosfæren for Ola og Kari Nordmann.

Jeg klager ikke på Europa. De får norsk og ren strøm på et sølvfat og kanskje hadde hatt helt umulige priser uten den norske strømmen. Selvfølgelig tar de i mot med glede. Men JA til ACER politikerne, som i praksis også står bak denne eksporten gir jeg dessverre ikke mye for nå …

Vi som var i mot både ACER og de planlagte kablene ble æreskjælt på det kraftigste. Men hvem fikk rett? Nå har det blitt skapt et europeisk marked der norske strømleverandører kan tjene seg steinrike, på våre felles naturressurser. Mens den jevne mann og kvinne, som pr. definisjon egentlig eier disse ressursene må betale blodpriser.

Ja jeg vet at ressursene mange steder eies av kraftkommuner og ikke rent kommersielle selskap. At det i disse tilfellene blir kommunene som nyter godt av økte inntekter, og dermed dens innbyggere. Men hjelper det norsk industri og forbrukere generelt?

Kilde: Magasinene tappes – Norge økte krafteksporten med 25 prosent siste uke | ABC Nyheter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.