Stem med lommeboken! Bruk kontanter!

Må innrømme at det overrasker meg at så få synes å se hvilken makt befolkningen egentlig har, selv innenfor demokratiets klare rammer. Vi har det kanskje mest effektive demokrativåpenet som finnes. Vi kan stemme med lommeboken!

Hva mener jeg med dette? Ser for meg at mange leser dette uten å forstå noe av hva jeg mener.

Penger driver vårt samfunn, faktisk hele kloden, uansett hvor vi bor har penger som sitt funksjonelle «blodomløp». Lite eller ingenting kan gjøres uten at penger på et eller annet nivå ligger i bunn. Men hva er penger som ikke brukes? Hvilken verdi har penger som ingen vil ha?

Penger betyr lite om ikke folket bruker dem. Blod som ikke strømmer fritt vil størkne. Slik er det også med pengene. Og dem som kan og er ment å bruke dem er oss. Det økonomiske vi har pr. juli 2018 er faktisk slik at pengemengden blir større ved at penger brukes. Stopper forbruket stopper stopper pengeveksten. Stopper pengeveksten stopper maktens grep i verden, men desverre også alt vi kjenner som et liv,i hvert fall her i vesten. Dette er sannheten som det ikke snakkes særlig høyt om.

Personlig har jeg kjempet formelt i fire år nå, men i praksis i syv for å bevare kontanter. Kontanter er den eneste formen for godkjente penger som vi kan bruke fritt. Alt digitalt kan vi i en gitt situasjon bli nektet å bruke, eller bli tvunget til å bruke på noe annet enn vi hadde tenkt. I et velfungerende demokrati er kanskje ikke faren så stor, eller …? Vi kan jo spørre folk på Kypros hva som skjedde med dem da det kom en krise. for bankene …. Da mistet folk deler av sin sparekapital.

Kan det også skje her?

Svaret er enkelt. De verdiene/pengene vi ikke fysisk selv kontrollerer er det andre som kontrollerer. Det andre kontrollerer er det begrenset hva vi kan gjøre noe med. Vi kan tenke at vi har norsk lov og at den sikrer pengene, men da glemmer vi elegant dette og andre kriselover som i praksis kan gi banker og myndigheter friere hender enn selv våre mareritt  kan fortelle oss. Dt vi ikke fysisk har utenfor banker om myndigheters grep er ikke vårt. Vi kan kalled et hva vi vil, men det er dessverre sant.

«Stemme med lommeboken» er definitivt en av tingene som derfor blir mer enn vanskelig, gitt at vi er i en krise. og vi ikek har fysiske kontanter tilgngelige Men er det ikke nettopp i en krise det er mest viktig å stemme med lommeboken?

Om du ennå ikke har forstått hva jeg legger i uttrykket «stemme med lommboken» så er det å bruke pengene våre der det er dem vi øsnker skal tjene på dem som også gjør det. La meg komme med et eksempel. For noen år siden så jeg toppsjefen i det sveitsiske konsernet Nestlè si at konserner som hans burde få kontroll over verdens vannforsyning. Da ville alle bli sikret rent vann. Han unnlot selvfølgelig å snakke om Nestlès ikke alt for pene historie rundt morsmelkerstatning og annet. Enden på visa ble at jeg bestemte meg for å sette Nestlè på min høyst private boikottliste, akkurat som jeg også har gjort med et selskap som Monsanto. Jeg har dermed stemt med min lommebok.

Stemmer du med din lommebok? Kan du tenke deg å gjøre det? Det kalles også forbrukermakt, men mest av alt er det folkemakt!

Er tiden inne til å sette dette i system? For å sikre kontantene? Blir du med på en slik aksjon?

NB! Uttrykket «Stemme med lommeboken» har blitt hentet fra der jeg nå er engasjert, Global YES to CASH. De har bygget et komplett nytt og alternativt, cash-basert og derfor bærekraftig økonomi- og handelssystem for at å «stemme med lommeboken» skal kunne bli så reelt som mulig. Men det ert ingen grunn til at ikke JA til kontanters medlemmer også kan «stemme med lommeboken».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.