Legestanden bryter taushetsplikten om de nekter betaling med fysiske kontanter

Hvordan kan det aksepteres at banken din skal få vite at du har vært hos en legespesialist for f.eks. en kjønnssykdom eller annet du defintivt ikke ønsker at resten av verden skal vite? I prinsippet, selv om infoen som banken får ikke er detaljert, er det jo dette som skjer når vi ikke betaler kontant for legebesøk. Har taushetplikten blitt opphevet?

Jeg medgir at tittelen på det jeg her skriver kan oppfattes veldig kategorisk. Spesielt fordi sjelden eller aldri er detaljer nok på infoen som tilflyter banken til at de kan fortelle veldig mye om deg. Men de kan vite at du har vært hos lege, spesialist eller hva det nå måtte være. Det samme gjelder jo advokat og andre med taushetsplikt. VI skal ikke bare henge oss opp i leger her. Og tvungen betaling via giro, som oppgir som alternativ er ikke særlig mye bedre. Legebesøket avsløres for banken uansett.

Banken vil, hva du enn bruker av digital betaling ha informasjon om hvem du har besøkt, knyttet til din bankkonto. Informasjon som over tid vil danne et mønster som kan vise hvordan ditt liv er og hvordan din helse antagelig er. Bare basert på antall ganger over et gitt tidsrom som du har besøkt lege, og hvilke leger kan utrolig mye finnes ut om deg. For ikke å snakke om hva de kan finne når du etter legebesøket kanskje må på apoteket og kjøpe medisiner. Da kan jo ting meget enkelt kobles.

Når dette kommer på toppen av all informasjonen banken får etter at du har vært i butikken, på Vinmonopolet, kanskje gamblet på Internet og alt annet vi kan bruke penger på, er det ikke mye banken ikke vet om oss.

Hva får dette å si for vår kredittverdighet?

De fleste av oss husker kanskje bråket som for noen få år siden var rundt Datalagringsdirektivet. Da var det hvem vi ringte til som skulle registreres, i 6 måneder eller mer. Er informasjonen om hvilke leger/advokater etc. vi besøker og når mindre sensitivt og viktig?

Hvorfor er det ingen som snakker om dette som et alvorlig problem?

Helt til slutt. Mange vil si at ingen sitter og sjekker alle, slik det kan se ut som jeg tror ut fra jeg skriver her. Nei, jeg tror heller ikke det. Men dataene er der, og kan brukes den dagen de blir interessante. Hvorfor stoppet justismyndigheter i EU Datalagringsdirektivet? Det var ikke fordi de trodde at alle ville bli overvåket, men fordi de så at alle kunne bli overvåket, i en usikker fremtid vi aldri kan vite om demokratiet kan fortsette.

Derfor MÅ disse åpenbare bruddene på taushetsplikten nå opp på bordet!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.