Demokratiet på tilbakegang, mens digital sporing øker. Sammenheng?

2,5 milliarder mennesker lever i land der demokratiet er på tilbakegang. Det er pressefriheten, ytringsfriheten og rettsstaten som svekkes. Dette melder Forskning.no/ABC Nyheter. Det er svenske forskere som har tatt et dypdykk i demokratiets utvikling i vår del av verden.

En slik utvikling er ikke ny. Gjennom historien har demokratier både kommet og gått. Det som bør skremme noen og enhver av oss denne gang er at dette skjer i en tid der den digitale teknologien gjør totalovervåking mer enn mulig.

I en tid der det er åpenbart at knapt en eneste jøde vil hatt en sjanse om Hitler hadde hatt de samme digitale mulighetene og den infrastrukturen som har nå, har vi noen garanti for at et demokrati som vårt vil vare evig? Spesielt når vi beviselig vet at demokratiet blir stadig mer redusert, i takt med den ekstremt hurtigvoksende digitaliseringen?

Vi betaler alle, mer eller mindre frivillig for en ny digital infrastruktur i samfunnet, en infrastruktur som er skreddersydd for en eventuell Big Brother som vil vite absolutt alt om oss alle. Vi kjøper smartmobiler og alle mulige andre tekniske kommunikasjonsløsninger. Alle som en kan de brukes til sporing og er tatt rett ut av en hver etterretningsorganisasjons våte drøm. Hva mer kan de ønske seg enn at overvåking betales med glede av dem som skal overvåkes? Når kanskje et flertall av det lille mindretallet som faktisk forstår hvor enkelt det er å overvåke dagens teknologi i tillegg anser overvåking for betryggende, fordi de tror det beskytter mot terror o.l. så kan det vel ikke bli bedre … for overvåkerne?

Det er ingen grunn til å påstå at alle mobilbrukere overvåkes i Norge. Ingen sitter og hører på alt vi sier. Men det er gode grunner til å anta at svært mye blir lagret og kan hentes frem ved eventuelle fremtidige behov … spesielt av andre land enn  vårt eget. Bra loverk i Norge setter en del grenser for direkte overvåking. Men vi lærte mye av Snowden, samt Lundkommisjonen på midten av 90-tallet i vårt eget land. Noen påstår også at etterretningsarbeid som er ulovlig virkesomhet i eget land kan bli gjort av vennligsinnede tjenester i andre land. Om dette er sant vites ikke, men hva har verdenshistorien lært oss om hva makten gjør for å beholde sin makt?

Dette ble mye om smartmobiler som nesten alle nå har. Eiere av tradisjonelle mobiler skal heller ikke føle seg trygge.

Men mobiler er jo bare en ting. Digital betaling og billetter til kollektivtransport, fly og tog, bomringer, smart strømmåling, overvåkingskameraer, vår konsekvente bruk av Internet til det meste. For ikke å snakke om satelitter og droner, samt telemedisin for dem som er tilkoblet slikt digitalt utstyr. Alt registeres digitalt og kan spores. For ikke å snakke om hackes. Hva lærte Snowden oss?

Jeg har ikke en gang nevnt smarte biler, slike som Tesla. Er det noe Tesla ikke vet om sine eiere? Tenker eierne noen gang over hvor storr datamengder som behøves for at alt Tesla kan gjøre kan bli gjort? Menneskeheten kan nå få til i praksis nesten alt med digital teknologi. Men det krever så mye data at dem som i sin tid hadde ansvaret for det som skal ha vært verdens mest overvåkede stat, Øst-Tyskland ikke hadde noe som en gang var i nærheten av de datamengdene om oss alle som nå er «fritt tilgjengelig».

Tingenes Internett er også på vei. Via verdens best varslede helsekatastrofe, der de nye og ekstremt kraftige 5G mobilnettene skal koble alt som tenkelig kan til Internet. Basestasjonene vil stå tett som haggel, slik at man kan få den vanvittige kapasiteten som disse nettene behøver. Kjølseskap, leker, smarte hus, enda mer avansert telemedisin der teknologien kan passe mer på helsen vår enn selv legen kan. Mulighetene er i praksis ubegrensede, og vil gjøre Internet til vår nye virkelighet om dette nye 100 tusen milliarders markedet får bli utviklet og innført uten noen form for kontroll. Ja, du leste riktig, et marked med en verdi på 100 tusen milliarder. Et marked som uten tvil også er en del av den handelskrigen som nå pågår mellom USA og Kina, og som er så stort at det faktisk kan føre til 3. verdenskrig. Den som får kontroll på dette markedet, som igjen vil kontrollere Tingenes Internett (IoT) vil kontrollere verden.

Om noen tror at normal politisk regulering av dette gigantmarkedet vil bli praktisk mulig er de etter mitt syn mer naive enn godt er. Vi snakker om et marked som blir mellom fem og ti ganger så stort som verdens årlige oljemarked. Hvor mange kriger har ikke blitt startet grunnet olje? Handler olje i den sammenheng om olje eller penger?

Det budskapet jeg forsøksvis kommer med er at vi alle MÅ bli mer bevisste den digitale utviklingen. Vi MÅ bruke fysiske kontanter så mye vi kan. Vi MÅ fjerne mobiler fra våre nattbord og andre steder hvor de ikke hører hjemme. Vi MÅ klare å si nei til digitale løsninger som knapt gjør annet enn å sløve oss enda mer ned med digitalt dop. For dop er ordet for mye av den digitale utviklingen. Den er ikke noe som skaper et liv som utfordrer oss som mennesker.

Hva skjer med våre hjerner, med oss som mennesker om vi slutter å tenke? Lar Google tenke for oss og utvikler oss til å bli digitale slaver? Er det noe som allerede har skjedd siden vi ikke har en million mennesker eller mer som protesterer mot utviklingen?

Jeg prøver ikke å stoppe den digitale utviklingen. For den kan bringe og bringer mye godt med seg også. Tvert i mot kommer mine kritiske merknader som et forsøk på å redde den. For om digitalisering ikke blir for mennesker har vi alle tapt. Da blir vi ikke mer enn slaver som bygger et pengetre for våre herrer og mestere, de digitale føydalherrene. Folket MÅ ta kontrollen tilbake og nekte å bruke penger på ting som ikke er til vårt beste. Utviklingen er som alt annet pengedrevet. Slik kan den styres, men klarer vi det?

Hva må til for at folk skal våkne? Jeg må bare innrømme at sløvheten jeg ser hos de fleste skremmer meg mer enn jeg har godt av.

Source: Demokratiet blir dårligere i en tredjedel av verden | ABC Nyheter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.