Bankene vil skape gjeldsofre

Bruken av kontaktløse korttransaksjoner har eksplodert i det siste. I løpet høsten 2018 vil Handelsbanken tilby en betalingsløsning som gjør det mulig å droppe bankkortet. Dette melder finansnettstedet E24.no

Kall gjerne tittelen på denne lille kommentaren, «Bankene vil skape gjeldsofre» for såkalt «clickbait», designet for at folk skal fristes til å klikke på den og lese artikkelen. At bankene bevisst vil skape gjeldsofre er nok en drøy påstand, men det er ikke en drøy påstand at dette lett kan bli resultatet om utviklingen som beskrives i E24-artikkelen får fortsette uhindret.

Internet flommer over av mer eller mindre propaganda for digital betaling, men dette er ikke begrunnelsen for denne kommentaren. Problemet som kan føre til gjeldskrise for så mange er impulskjøp. Man kjøper mye mer uten kontanter enn med kontanter. Det er en psykologisk smerte ved å gi fra seg fysiske kontanter. Denne smerten er fjernet ved kortbruk og mobil betaling, spesielt ved såkalt kontaktløs betaling. Da har man over hodet ikke kontakt med forbruket av penger. Hvor sunt er det?

Forskning viser at man øker sitt forbruk med 25% gjennom kortbruk.

Når finansminister Siv Jensen allerede før banker generelt kom med kort for kontaktløs betaling advarte og ville sette grenser for forbrukslån, viste hun til at nordmenns forbruksgjeld har mer enn doblet seg på 10 år. Dette er selvfølgelig mildt sagt en ikke bærekraftig utvikling, men finansbransjen og bankene gir seg ikke. De synes fullstendig forblindet av sin egen grådighet og skal «forenkle» ting så langt de klarer. Målet synes klart. Mer penger til dem, mens landet de bor i kan drukne i gjeld. Spiller landets beste noen rolle bare deres kontoer flyter over?

Hva skjedde med Kong Midas?

Kilde: Bankene hiver seg på kontaktløse betalinger: Snart kan du betale med solbrillene dine – Teknologi – Privat – E24

En kommentar om “Bankene vil skape gjeldsofre”

  1. Veldig bra skrevet. Bankene tenker først og fremst på sin egen inntjening. Og det er ikkje galt med det. Det ville de fleste av oss andre også gjort. Og så lager de propaganda som passer deres formål.

    Problemet er at det er alt for få som advarer om problemet med denne utviklingen. Folk lærer ikkje lenger om privatøkonomi. Skolene burde i større grad fokusert på dette området. Oppmøte den oppvoksende generasjon om privat forbruk og generell økonomi.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.