Mobilen sporer oss like effektivt som en fotlenke

Visste du at mobilen i praksis kan være et like effektivt sporingsverktøy som en fotlenke om myndighetene ønsker full oversikt over oss?

Dette forutsetter selvfølgelig at vi bærer mobilen med oss over alt, men hvem av oss gjør ikke det?

Så kan man jo spørre om hvorfor myndighetene skulle gjøre ha full oversikt over oss? Svaret er vel så enkelt som et nytt spørsmål? Har myndighetene vist nevneverdige begrensninger i den såkalte kampen mot terror? Om de kan få kontroll så vil de vel det? Uten at jeg med dette sier at de holder på med dette nå. Men poenget er at vi ikke vet hva de holder på med, og for et drøyt år siden avslørte Aftenposten at det var såkalte «IMSI catchere» med ukjente eiere rundt Stortinget i Oslo.

Om det er noe vi lærte av Edward Snowden så må det vel være at myndighetene, og spesielt deres forlengede etterretningsarm gjør hva de mener de må gjøre for å sikre landet. Noe vi alle på ett nivå selvfølgelig skal være glade for. Men hvor går grensen mellom trygghet og frihet? Hvem skal overvåke overvåkerne om alle er overvåket? Finnes det et eneste historisk eksempel på verktøy som gir stor makt som ikke også før eller senere blir misbrukt? Hvem skal sikre at det ikke skjer om alle blir overvåket, inkludert dem som skal sikre at det ikke skjer?

Et ubehagelig poeng vil jo være at de eneste som i en sånn setting ikke behøver å frykte overvåking er overvåkerne selv. Er dette greit?

Nå setter jeg selvfølgelig ting på spissen, i betydningen at vi ikke vet så mye om hva som pågår, og at vi tross alt har lovverk som skal beskytte oss. I tillegg vil sikkert svært mange tenke at de ikke har noe å skjule. Men hvilke garantier har vi for fremtiden, ut over at historien alltid vil gjenta seg. Hvor mange jøder ville overlevd Hitler om han hadde hatt dagens digitale teknologi, og de alle brukte smarttelefoner?

På denne bakgrunn er den nylige avgjørelsen i amerikansk høyesterett som du kan lese om i linken under her så viktig. Den sier i klartekst hva mobiltelefonen er og dermed også hva den kan misbrukes til. Det settes en tydelig grense for hva lokasjonsinfoen vi alle legger igjen når vi har mobiltelefon kan brukes til. Jeg håper virkelig vi får en tilsvarende begrensing i vårt eget land.

Kilde: Victory! Supreme Court Says Fourth Amendment Applies to Cell Phone Tracking

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.