Verdien av gull

Du vil finne mange artikler om gull og andre verdifulle metaller her på State Of Globe. Du vil også finne at ordet gullstandard kommer opp, igjen og igjen. Men hva gjør gull mer verdifullt enn nesten noe annet? Hvordan kan vi bygge et system for handel og penger på i utgangspunktet gull alene?

Mange har spurt meg hvorfor jeg gjentar denne gullinfoen igjen og igjen. De spør meg hva forskjellen er mellom papirpenger og gull? Bortsett fra det åpenbare, at papiret så mye lettere å bære. Mitt enkle svar er: Har du prøvd å tenne en fyrstikk under en gullmynt, og deretter under en papirseddel? Har du sett hvem av dem som forsvinner først?

Gull behøver ikke mat
Penger handler om å gjøre utveksling av varer og tjenester på en enklere måte, og de handler definitivt om å beskatte folket på en mye mer effektiv måte enn før. Det var ikke bare praktisk da de tok korn, sau, og hva de fattige bøndene ellers hadde.

Kongen har historisk sett alltid ønsket sin del av alt hans livegne skaper og gjør. Og kongen ble veldig glad da han kunne fylle gullkister i stedet for å få masse dyr inn i fjøs og korn som kunne råtne i binger. Gullkisten krevde ikke engang mat, slik dyrene alltid gjorde.

Virkelig verdi
For å kunne forstå hva som kommer mot oss via finansielle verden må man virkelig kunne se forskjellen på virkelig verdi og opplevd verdi innen kjøp og salg. Gull er virkelig verdi, papir er opplevd verdi

Veldig enkelt sagt, er virkelig verdi noe som varer evig. Virkelige verdien er også noe som aldri forandrer seg, på noen måte, form eller form. Ingen endring, med mindre du med vilje vil ha det til. Hvis du endre det, men du likevel kan få den tilbake til normal uten å miste noe i vekt eller funksjonaliteten du har det perfekte eksempel på hva ekte verdi. Hva du faktisk har er gull.

Vil aldri endre seg

Du kan smelte gull, du kan gjøre hva du vil med det. Det vil aldri ruste, det vil aldri forsvinne (ikke for alvor. Det kan selvsagt bli stjålet, men vil uansett eksistere.) ut i løse luften, og det vil være 100 % det samme i all evighet, om vi ikke fysisk endre det med vilje. Men selv da vil du ikke vil miste ett eneste mikrogram. Ingenting vil fordampe eller forsvinne på annen måte.

Dette gjør gull helt umulig å manipulere, fordi det ikke er mulig å endre den reelle verdien av gull. Vekt, utseende, konsistens holdes konstant, uansett hva vi gjør.

Er det mulig å si det samme om pengene våre i dag?

(Artikkelen ble første gang publisert i juni 2011)

En kommentar om “Verdien av gull”

  1. Papirpenger er helt avhengig av å ha tillit som et avhendelig byttemiddel! Gull er en realverdi som alltid vil være et atraktivt byttemiddel fordi det kan brukes til noe, f.eks. i smykkeindustri såvel som annen industri.
    Papirpenger kan vel kun brukes som opptenningsmiddel – hvis du har mange nok sedler – når de har gått ut på dato og gjøres verdiløse av bankene – ellers kanskje en snever samleverdi?
    Jeg har f.eks. noen Drakmer og noen Pecetas. Får ikke kjøpt noe for dem, men en viss samleverdi har de kan hende?

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.