Den 4. industrielle revolusjon er over oss

Det meste vi finner av informasjon om Industri 4.0 og Tingenes Internet, IoT er fra dem som vil tjene mye penger på disse

Industriproduksjon hentes hjem fra lavkostland og erstattes av fullautomatisert produksjon her hos oss. Den fjerde industrielle revolusjon er i godt i gang, og industriproduksjon slik vi har kjent den vil etter hvert kun befinne seg i historiebøkene.

Send metallplatene inn i den ene enden av bygget og få eksempelvis en ferdig bil ut på den andre siden. Alt uberørt av menneskehender. Dette er svært forenklet sagt den fjerde industrielle revolusjon, eller Industri 4.0 som har blitt et uttrykk for denne revolusjonen. Alt overlates til maskiner og roboter. Menneskehender kan heller brukes til hva menneskehender er best til, å pleie syke og slike ting.

Vi lever i en tid da alt vi kjenner som en verden av mennesker trues av stadig mer avansert teknologi. Spesielt raskt har dette skutt fart etter at kunstig intelligens, AI ble økonomisk tilgjengelig for selv mindre næringslivsaktører.

Man behøver neppe å være rakettforsker for å se at når maskiner kan lære underveis, og til og med løse problemer basert på denne læringen, har spillereglene innen industrien blitt endret for alltid. Mulighetene som ligger i dette er selvfølgelig enorme, og slike ting som å drive produksjon i billigland vil etter hvert bli meningsløse. Alle kan i prinsippet beholde industrien i sitt eget land. Ingen kan konkurrere med maskiner på kvalitet og pris. Spesielt nå, etter at kunstig intelligens AI-teknologi også har skutt så mye fart.

Dette er en prosess vi ser for lengst har startet, selv om vi bare har sett den enkle begynnelsen til Industri 4.0 her til lands. Tradisjonell automatisering og robotisering har jo pågått i mange år, og etter hvert som utstyret har blitt stadig mer avansert har bedrifter tatt produksjonen hjem igjen fra de lavkostlandene den har vært i. Man slipper kulturforskjeller, dårlig kvalitetskontroll og slike ting, samtidig som NAV aldri møter roboter og maskiner hos seg. Sosiale kostnader eksisterer ikke i robotenes verden.

Kortversjonen er at med full automatisering kan vi selv i Norge konkurrere med land med mikroskopisk lønnsnivå i forhold til vårt. Og Industri 4.0 er forenklet sagt 100% automatisering av hele produksjonsprosessen

At U-land på denne måten vil kunne miste mange arbeidsplasser etter hvert som Industri 4.0 får tatt grep hos oss er et eget tema. Dette hører hjemme andre steder enn her.  Det samme tenker vi at tilsynelatende tap av arbeidsplasser her til lands blir. Ut over å slå fast at de begge isolert sett er problemstillinger som bør ha en separat debatt.

Så langt vi kan se er Industri 4.0 et område der det ut over omstilling av arbeidsplasser er vanskelig å finne så mange mulige negative konsekvenser. Det synes å være en revolusjon som virkelig kan gjøre industrien til en pengemaskin, uten store åpenbare helseutfordringer, personvernproblematikk og slike spørsmål som er åpenbare når det gjelder den generelle digitaliseringen av samfunnet.

Kilde: Denne artikkelen ble første gang publisert i april 2017.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.