Vellykket digitalisering forutsetter valgfrihet

Det går mot digitalisering av det meste av livet rundt oss, og vi hos Schneider Electric har løsningene for å bygge smarte byer og annen infrastruktur. Men jeg skal medgi at personvernspørsmål må på agendaen om denne digitaliseringen skal lykkes. Vi kommer ikke i mål med et digitalt samfunn om mennesker ikke har frie valg og reelle alternativer, forteller adm. dir Dagfinn Ringås (bildet) hos Schneider Electric Norge.

Administrerende direktør Dagfinn Ringås hos den norske delen av det store franske konsernet Schneider Electric er ikke redd for sannheten. Jeg møtte ham for en tid tilbakje konfronterte ham med «elefanten» i selskapets digitaliseringsrom, muligheten for et reelt privatliv for oss alle også i fremtiden. Digitalisering skal gjøres for mennesker, ikke omvendt.

Ringås kom til Schneider fra stillingen som kunde- og partnerdirektør hos Microsoft Norge, og har nok slik sett god bakgrunn for tanker om hvor utviklingen går.

Jeg var invitert til Schneiders partnermøte, og fikk der en spektakulær innføring i hva selskapets faktisk kan levere når det gjelder virkelig store digitaliseringsprosjekter. Det er neppe noen tvil om at Schneider er verdensledende innenfor smartteknologi.

Tingenes internett
Det synes åpenbart for de fleste som følger den teknologiske utviklingen at vi går inn i en fremtid preget av IoT (Internet of Things), eller Tingenes internett på norsk. Nesten alt vi eier og har skal kobles til internettet. Noe som gir helt åpenbare utfordringer for personvern og privatliv, ettersom disse nettkoblingene i kombinasjon med bank- og kredittkort, bomringer, bruk av mobiltelefon og GPS-styring m.m. kan fortelle absolutt alt om det livet vi lever.

At digitalisering både kan gjøre livet enklere, effektivisere planlegging av både store og små prosjekter og ikke minst bedre organiseringen av samfunnet er selvfølgelig veldig bra. Digitalisering er et gode, så lenge man setter mennesket i sentrum. Men er det regelen at man gjør det? Eller fremstår teknologien som om den fortsatt er et mål i seg selv?

Reflektert syn
Dette ble utgangspunktet for samtalen da jeg møtte Ringås etter hans mer enn interessante presentasjon av Schneiders muligheter, blant annet når det gjelder smarte byer.  Jeg var sant å si en smule skeptiske etter å ha hørt digitaliseringsevangelisten Ringås. Men er glad for å innrømme at innrømme at jeg tok feil.

Det å snakke med en aktør som i så stor grad baserer sin business på den digitale utviklingen, men samtidig også er tydelig på sin forståelse av hvordan den også bør tilpasses et godt liv for frie mennesker ble en god opplevelse.

Ved siden av å tydelig se behovet for frie valg forteller Ringås også at Schneiders FoU avdeling gjør alt for å hindre at systemene skal kunne gå ned i krig eller naturkatastrofer. Samfunnet blir utrolig sårbart når alt er digitalisert, gitt at systemene ikke er robuste nok til å takle i prinsippet alt de kan møte av hendelser. Han understreker så sterkt han kan at dette er poeng som tas på høyeste alvor i selskapet han representerer.

Kilde: Min tidligere blogg Technomics. Artikkelen er fra våren 2017, men er forsatt så aktuell at jeg også overfører den hit til mitt nye norske nettsted, State of Globe.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.