Forbudet mot krig står for fall


Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

USAs, Frankrikes og Storbritannias angrep på Syria var et brudd på folkeretten. Folkeretten forsvarer bare militære angrep som selvforsvar og godkjent av FNs sikkerhetsråd. Angrepet er nok et eksempel på sammenbruddet av det internasjonale rettssystemet som ble bygd opp etter andre verdenskrig – og som varte til 1990-tallet.

Jungelens lov har tatt over

I aprilnummeret av den norske utgaven av Le Monde diplomatique står det en artikkel med tittelen «Forbudet mot krig står for fall». Den  er skrevet av Anne-Cecilie Robert, redaksjonsmedlem av den franske utgaven av avisa, og temaet er hvordan det har skjedd en gradvise endringen av reglene for krig – etter Sovjetunionen oppløsning (1990/1991). Artikkelen tar altså opp et svært viktig tema – og Robert har mange gode poenger, men artikkelen har store mangler – og er delvis misvisende.

Hun skriver f.eks:

Fra 1945 til 1990-tallet var spillereglene hugd i stein i FN-pakten. De mektigste landene nølte ikke med å omgå dem med vetoretten og gripe inn militært i sine innflytelsessoner: Sovjetunionen i Øst-Europa, USA i Sentral-Amerika, Frankrike i Afrika, Israel i nabolandene. Men de forsøkte ikke å endre reglene eller å innføre nye. De gjorde sitt beste for å bevare fasaden og ikke bryte reglene for åpenlyst.

Det er ingen grunn til å bagatelliserer supermaktenes militære invasjoner i – og ikke minst utenfor – sine «innflytelsessoner». Utenom Ungarn (1956) og Tsjekkoslovakia (1968) gikk Sovjetunionen inn i Afghanistan (1979), og USA gikk militært inn i Indo-Kina (1964 – 1975) – uten noe FN-mandat.  (Korea kunne vært nevnt her, selv om det hadde FN-godkjenning). I tillegg stod USA og CIA bak en rekke militærkupp og regimeendringer i Latin-Amerika og Asia. Terrorbalansen under den kalde krigen bidro likevel til å holde supermaktene noe i sjakk.

Likevel har Robert rett i sitt hovedpoeng at den gradvise endringen av reglene for krig skjedde utover på 1990-tallet, etter Sovjetunionen oppløsning . Nå råder jungelens lov.

Hun skriver:

…..

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Les hele artikkelen her: Steigan.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.